KLÄDKODER

Klädkod är en angivelse om önskad klädsel hos gästerna vid fester och andra sammankomster. Om det i en inbjudan anges viss klädsel, bör sådan klädsel bäras av värdfolk och gäster. Vi lever i ett hyffsad modernt samhälle där klädkoderinte längre behövs. En klädkod är motiverad vid en mer formell tillställning, där det inte är självklart för gästerna vilken klädnivå som är lämplig. Syftet med en klädkod är alltså att underlätta för gästerna och undvika att några gäster känner sig obekväma som ett resultat av avvikande klädsel. Det är därför viktigt att använda en etablerad klädkod vars betydelse är välkänd, eftersom syftet annars går förlorat. Vanligen anses det mindre lämpligt att uttryckligen skriva ut vad som skall bäras, eftersom en klädkod endast anger nivån på klädseln.

Vid informella fester i en etablerad vänkrets behöver vanligen inte någon klädkod anges. Finns det inget skrivet om klädsel, ja då skall det enligt den äldre traditionen alltid vara högtidsdräkt men numera är det upp till dig själv att välja!

Vissa klädkoder har varit etablerade under lång tid, men även i dessa fall påverkas de åtminstone till viss del av det växlande modet. Klädkoderna är numrerade från 1 till 5. Kan man dessa så har man ett bra grepp om hur man skall klä sig.

1. FRACK

När högtidsdräkt eller "White tie" står angivet i inbjudan betyder det att du ska vara uppklädd till tänderna! Det är inte vilken festblåsa som helst som gäller. Män bär frack eller militär uniform. Om ordnar skall bäras så anges detta på inbjudan. Om man inte har någon frack går det ofta utmärkt att hyra en. Tyvärr är det inte gångbart att använda vare sig smoking eller mörk kostym. Alternativt kan även hembygdsdräkt i festvariant eller motsvarande användas. Vit väst gäller. Armbandsur bäres icke.

Termen civil högtidsdräkt innebär att uniformen är utesluten. Anges frack som klädsel är även hembygdsdräkt utesluten. Akademisk högtidsdräkt innebär frack med svart väst för herrar.

2. SMOKING

Nummer två i rankingen är smoking eller "black tie", och därmed den näst finaste i graden av klädsel. Smoking används icke före kl 17.00. Nu gäller svart eller mörkblå smoking, sidenslag på jacka samt sidenrevärer på byxor. Till detta har man strumpor och lackskor. Dock får även välvårdade, tunna svarta lågskor användas. Byxorna hålls uppe med svarta eller vita hängslen. Skjortan skall traditionellt sett vara försedd med stråveck, men det är fullt möjligt att använda smokingskjorta med invävda brokadmönster eller liknande. Dock får aldrig vanlig vit skjorta användas. Vit smoking används endast vid varmare breddgrader, på sommarens utomhusbjudningar eller ombord i fartyg/båt. Frack eller mörk kostym är inte att rekommendera när smoking är anbefallt.

3. MÖRK KOSTYM

På plats nummer tre hamnar mörk kostym. Vi pratar fortfarande strikt festligt! Kostym i mörkt grått eller blått eller svart. Traditionellt sett har dock svart kostym varit reserverad för begravningar. Till detta bärs en vit skjorta och slips eller fluga i valfri färg (utom svart eller vit, men gärna mönstrad).

4. KAVAJ

Klädkoden "kavaj" innebär för herrar en hel kostym och enligt den gamla klädkoden innebär det att mannen bär en mörk kostym. Ju mörkare desto finare. Att skriva ut kavaj innebär fortfarande att du ska vara fint klädd, men kavajtiteln tilldelas ändå plats nummer fyra i graden av uppkläddhet. Beroende på typ av fest är valfriheten ganska stor Kostym med skjorta och slips eller fluga. Vit skjorta höjer finhetsnivån.

Om kavaj påbjuds idag betyder det att mannen även här bär en hel kostym, nu behöver kostymen inte längre vara mörk!Ljusa kavajer passar bra till sommarbröllop. I informella sammanhang kan byxorna vara udda, men skjorta och slips ska bäras.

5. VARDAGSKLÄDSEL "Casual"

Det här är den mesta avslappnade nivån vad avser klädkod, man kan gärna vara lite fint klädd men med stor enkelhet. Byxa ,skjorta och cardigan, eller en löst sittande kavaj går också bra. Jeans bör ej bäras. Slips behövs inte och skorna kan vara bruna även efter kl 18.00.

BESTÄLL SLIPS ONLINE

Oavsett tillfälle hittar du slipsen du behöver i Tierooms webbutik

Övriga klädkoder som kan dyka upp på ett inbjudningskort.

Jackett

Vi har ingen formell klädkod i Sverige som heter jackett. Jacketten är en morgonklädsel, förmiddagens högtidsdräkt. Det är en brittisk högtidsdräkt som bärs fram till kl. 15.00, men har hittills aldrig blivit någon stor succé hos oss svenskar . Man använder den till bröllop och dop, skulle det vara middag efteråt kan den bäras vidare.

Det är en grå eller svart kavaj som du bär knäppt. Till denna kavaj ska du ha grå och svartrandiga byxor, med grå hängslen och knappar i vitt eller pärlemor.

En väst hör till, den är grå och du knäpper inte nedersta knappen. Slips eller plastrong. Slipsen är mörk och plastrongen bör vara grå i sitt mönster. Vill man kan man ha en plastrongnål i pärlemor eller guld.

Väljer du en frackskjorta ska du bära plastrong, men man kan ha vanlig vit skjorta med slips.

Vårdad klädsel

Det är inte entydigt vad vårdad klädsel syftar till. Denna klädkod bör därför undvikas, men den används tyvärr ofta. Sammanhanget kan ge en ledtråd, men normalt kan man anta att kläderna inte skall vara trasiga, slitna eller smutsiga och inte alltför grälla. Undvik alltför fritidsbetonad klädsel eller arbetsklädsel man bör inte komma i sandaler eller träningsskor, utan vårdade skor bör bäras. En del lokaler bromsar direkt när det gäller jeans, medan andra tycker att jeans, om de är hela och rena och inte "hänger ner" är fullt acceptabelt. Män bör normalt inte bära kortbyxor.

Valfri klädsel

Om det står valfri klädsel, väljer man som gäst vad man vill ha på sig.

Klädkoder för högtider och andra festliga tillfällen.

Bröllop

De flesta brudpar känner väl sin bekantskapskrets och sätter klädkoden därefter. (se ovan)

Endast bruden bör bära helvit klädsel på ett bröllop. Vita inslag som inte dominerar går bra. På ett bröllop ska inte gästerna bära sorgkläder, för även vid sorg skall glädjen ta över, om än tillfälligt, under bröllopet.

På bröllop kan man alltid använda hembygdsdräkt oberoende av vilken klädkod som har angivits, vilket annars endast är lämpligt då frack eller högtidsdräkt har påbjudits. Och kom ihåg! Män tar av sig sina huvudbonader inomhus. Om vigseln är utomhus bör man även då ta av hatten.

Studenten

Några stenhårda riktlinjer finns inte när det gäller klädseln på studenten. För dig som är kille behöver inte jakten på den perfekta studentklädseln bli alldeles för jobbig. Tillsammans med den självklara studentmössa föreslår vi kostym (blå, grå eller möjligtvis svart), skjorta, skor (läder) och så toppar du allt med slips och bröstnäsduk.

Se också: Slips till studenten

Begravning

Vid en begravning bärs mörk kostym av manliga begravningsgäster, med svart slips till vit skjorta. Vit slips (fortfarande till vit skjorta) bärs endast av manliga närstående (främst söner, bröder och mycket nära vänner).

Lämpliga svarta slipsar är Notch Gino eller Notch Ozzy. Lämplig vit slips är Notch Jarmo.

Ljus klädsel kan ibland anges vid begravning. Det kan t ex vara vid begravning av ett barn. Självklart ska svarta kläder undvikas i dessa fall. Blå eller grå kostym med vit skjorta och grå eller mörkblå men inte svart slips kan vara lämplig klädsel för mannen.

Disputation

En disputation är öppen för allmänheten, ingen särskild klädkod gäller här. Färgen är valfri, inkl svart.

Restaurangbesök

Länge var det otänkbart att gå på finare restauranger utan att klä upp sig något. Fortfarande finns det mer exklusiva restauranger som har slipstvång eller som ogillar att herrar kommer utan kavaj, men med den förändrade krog- och klubbkultur som har vuxit fram i Sverige de senaste decennierna har reglerna på många håll luckrats upp. De flesta restauranger har sällan krav på klädkod,. Den kloke gör rätt i att alltid boka bord på en restaurang och därvid kontrollera vilken klädkod som gäller. I alla händelser går man inte på en finare restaurang iförd kortbyxor och sandaler, utan här gäller långbyxor och skjorta samt vanliga skor (ej sportskor). Vad en exklusiv eller finare restaurang kan vara är nog upp till den enskilde att försöka bestämma, men en fingervisning är priset: ju mer exklusivt läge, ju dyrare mat och ju mer exklusiv vinlista, desto större krav ställer restaurangen på sina gäster.

Klädkod är något som skiljer sig från kultur till kultur och från land till land. Det innebär att det bästa är att prata med lokalbefolkningen för att få veta mer om vad som gäller. Om man, till exempel, bjuds in till någons hem eller till en officiell tillställning kan det vara lämpligt att fråga värden vad som gäller. I första hand gäller alltid suntförnuft. Man bör titta på hur lokalbefolkningen gör. Men kom ihåg att de kan ha en särskild anledning att göra på ett visst sätt som inte fungerar för en turist.

Nyckelorden är sunt förnuft, respekt och eftertanke.

Som turist är man gäst i ett land och därmed en inofficiell representant för sitt eget land. Det är inte snyggt om Sverige och svenskar får dåligt rykte utomlands bara för att man inte kan bete sig på korrekt sätt. Observera att bara för att andra inte följer klädkoden finns det ingen anledning att du inte skall göra det.Man har inte solglasögon på sig inomhus. Är man synskadad eller blind och därav måste bära mörka glasögon räknas det givetvis inte, men då har man oftast andra symboler på sig för att visa detta, till exempel vit käpp eller ledsagare.

Huvudbonad bärs inte inomhus. Ett undantag är damer med designerhattar, men dessa bäres främst vid speciella tillfällen.