Bälten

Tierooms bälten bär vårt eget designermärke Notch, och är tillverkade med samma kvalitets- och detaljfokus som alla våra produkter. Äkta läder och mocka tillverkat i Turkiet, ett land med en lång, stolt tradition inom tillverkning av läderprodukter.

Läs mer

Bälte

Det är lätt att tro att bältet i första hand är en funktion till för att hålla byxorna på plats, men historiskt har bältet fyllt många funktioner. De har burits, av bägge kön, till och från, sedan så långt tillbaka i tiden som 5000 år, förmodligen längre. Det är rimligt att anta att funktionen låg till grund för bältets tillblivelse, men förmodligen mer utifrån behovet av att bära med dig grejer utan för stort besvär än för att hålla byxorna uppe. Bälten har i första hand varit en militär och hantverksmässig angelägenhet före 1900-talet, även om estetik förr eller senare kommit att spela en viss roll, som det blir med alla saker man har på sig.

Den moderna användningen började i början av 1900-talet när byxmidjemodet hamnade lägre ned på kroppen än tidigare. Dessförinnan var hängslen vanligare för att rädda illasittande byxor från gravitationen. I modern tid finns det tydliga exempel på när funktionen att hålla byxorna uppe inte spelar någon som helst roll, exempelvis när trenden är att ha byxorna halvvägs ned på rumpan, då bältet knappt kan sägas ha någon funktion alls. Då kan man rimligen anta att estetik är det primära syftet. Så det är lätt att slentrianmässigt säga att bältet sitter i midjan, men sanningen är inte så entydig. Bältets position följer modetrenderna. Under andra halvan av 1900-talet var säkerligen midjan en bättre beskrivning av bältets position än senare, men det har och kommer förmodligen att placeras både högre och lägre än det.

Bälten

Som sagt, bältets primära uppgift längre tillbaka i historien har varit att hänga diverse saker i det, pungar, vapen, pengar, redskap etc. Men i hög grad har det också haft en estetisk uppgift, och det har främst varit att accentuera midjan, vilket förmodligen kom ganska naturligt eftersom bälten historiskt bars utanpå överrockar snarare än i byxor, i första hand på militära uniformer eller hantverkares klädsel. Den estetiska niten gick i armén så långt att bältena drogs åt hårt för att hjälpa soldaterna få bättre hållning, för att utstråla bra form och disciplin (en magåtsnörpning som i ärlighetens namn rimligen måste ha påverkat deras stridsförmåga ganska negativt :) I motsats till vad man kanske skulle tro har denna vansinniga sedvänja faktiskt följt med in i modern tid.

Bältet består av en rem som går runt byxlinningen, oftast av läder, textil eller något syntetmaterial. Remen har ett antal hål för att göra längden justerbar efter bärarens kroppsmått.Remmen går runt byxlinningen, genom ett antal hällor som håller bältet på plats, och slutligen tillbaka till framsidan in genom öppningen i bältesspännet, som oftast är i metall. Till slut fästs fältet i önskad position med hjälp av en metallpigg. Bältets spets är ibland försedd med metall, som skydd och dekoration.