SLIPSENS VETT & ETIKETT

Några vanliga frågor och svar om manlighetens kardinalsymbol: SLIPSEN!

Vad är egentligen rätt längd på din slips?

Det är viktigt att en slips har rätt längd, för att ge ett bra intryck. Den breda änden av slipsen bör täcka hela knappraden i skjortan och nå ner alltifrån övre kanten på bältet till någon centimeter över bältesspännet, alternativ sluta i linje med ditt bältspännes undersida.

Du kan även använda slipsens längd som ett knep för att omgivningen ska uppfatta dig antingen lite kortare eller lite längre än du egentligen är. Lite mer längd på slipsen gör att du upplevs något kortare till växten och vice versa. Kom ihåg att inte ta ut svängarna för mycket bara!

Om du har problem med att få önskad längd på din slips, så kan du behöva byta till en annan stil på knuten. Windsor är den tjockaste knuten, vilket gör din slips kortare, half Windsor är en tunnare slipsknut och din slip blir lite längre istället. Det man kan säga om kavajer och slipslängd är att längden spelar mindre roll om du bär en dubbelknäppt kavaj, eftersom denna alltid ska bäras knäppt och slutet på slipsen därmed inte syns.

Vilken slipsknut är bäst?

När du ska knyta en slipsknut, är det första du måste göra att bestämma vilken knut du ska välja att använda. Bland de vanligaste slipsknutar som används för att göra ett professionellt intryck är Half Windsor eller Windsor. En annan favorit är välanvända four-in-hand knuten. Ditt val av slipsknut beror på vilket material din slips är gjord av (tjocklek), och den längd du önskar på slipsen.

Som alltid för att lyckas med slipsknutar gäller det att välja rätt slips till rätt knut. De absolut vanligaste felet många gör är att de drar åt slipsen alldeles för hårt så slipsen är snarast knuten enligt modell "strypsnara". Såtänk därför gärna på att det inte går att knyta en smal knut med en bred slips utan att det ser ut som du tänkt att kväva någon med slipsen.

Vävda slipsar brukar vara lite tjockare och likaså kan slipsens tjocklek variera för hur tjockt mellanlägget är. Naturligtvis är längden på slipsen är också av yttersta vikt. Här gäller det att pröva sig fram till en passande längd. På baksidan av slipsen sitter oftast en tygetikett där slipsens kortare del träs i för att inte fladdra. För längre personer kan denna etikett vara värd att flytta upp så att man inte behöver kompensera med en kortare slips för att slipsens korta del skall nå ner. En annan viktig detalj för att lyckas med slipsknuten är slipsgropen. Samtidigt som du skall dra åt slipsen gör ett litet veck i slipsen så kommer knuten se betydlig elegantare ut.

Slipsknuten i all ära, men inte att förglömma är att det ju faktiskt handlar om helhetsintrycket dvs. slipsens längd, slipsnålens placering och den övriga klädsel som slipsen kombineras med. Det är inte fel att välja skor med samma omsorg som din flickvän! Andra saker du kan tänka på är att reflektera kring kragfodret. Ett vackert välvalt kragfoder är ju en rolig bonus. Kolla också kavajens innerfoder. Kom ihåg! Kvalitét känns. Kompromissa aldrig med accessoarerna. En enda slips kan förändra hela din garderob och vara avgörande för vilket bemötande du får av andra.

Finns det några bra knep för att få till en riktigt snygg engelsk slipsknut?

Den engelska slipsknuten är precis som four-in-hand ganska smal och något asymmetrisk. Man kan ju tycka att four-in-hand ofta är ett både enklare och bättre alterantiv då denna passar bra till alla typer av skjortkragar och slipsstorlekar.

Vad är rätt placering på din slipsnål?

En vanlig utsmyckning av slipsen är en så kallad slipsnål. Slipsnålen ska vara placerad exakt i mitten på slipsen. För att avgöra vad som är mitten på en slips gör du så här:

1.Ta tag i änden på slipsen och vik den försiktigt mot slipsknutens bas.
2. Placera slipsnålen i slipsens veck.

Det verkliga syftet med en slipsnål är att hålla den smala änden av slipsen på plats, så se till att slipsnålen omsluter både den tjocka och den smala delen av slipsen.

Se Tierooms hela utbud av slipsnålar under Accessoarer > Slipsnålar.