SLIPSVÅRD

Vad gör du om det blivit en fläck på slipsen?

Naturligtvis är det viktig att ta hand om på bästa sätt för att den ska hålla lyster, fall och form riktigt länge.

Det första du ska prova är den enklaste och bästa lösningen. Använd en Tieroom Silk & Clean servett. Denna patenterade servett tar bort de flesta fläckar från siden och även andra tyg.

Instruktioner för Silk & Clean:
1. Ta ut den från paketet. Veckla inte upp servetten utan behåll den vikt.
2. Skrubba med början i mitten av fläcken och fortsätt utåt.
3. Stryk från det nu fuktiga området och utåt mot det torra tills allt har avdunstat.
OBS! Om fläcken är vattenbaserad (tex kaffe, té, soja eller ketchup) ska du först använda en fuktig trasa och få bort så mycket av fläcken som du kan.

Om du inte har Tierooms magiska servetter till hands kan du först prova med lite vanligt fläckborttagningsmedel på baksidan av slipsen. Om inga missfärgningar uppstår kan du försöka ta bort fläckarna en efter en. Lättare fläckar tas enklast bort genom att doppa en tygbit i lite sodavatten och dutta försiktigt på fläcken tills den försvinner. För tuffa fläckar använder du ånga från ett ångstrykjärn. Var noga med att inte låta strykjärnet vidröra slipsen. Fungerar även att hålla slipsen över en kokande gryta. Som sista utväg kan man prova ett torr-fläckborttagningsmedel avsett för (bland annat) slipsar.

För fettfläckar, strö lite talkpuder över fläcken och låt slipsen ligga en stund så att pudret absorberas av tyget. Torka sedan av resterna med en mjuk tygbit.

Lösa trådar avlägsnas lämpligen med sax, inte genom att dra ut tråden för då kan slipsen med lite otur "falla ihop".

Om du trots allt känner att du måste ge slipsen en ordentlig tvätt, gå till en kemtvätt med erfarenhet av slipstvätt. En slips som tvättats som alla andra plagg i kemtvätten kan tappa form och lyster och få rundade kanter när den kommer ut ur tvätten.

Även om det går att tvätta en slips är det inte att rekommendera, eftersom den lätt kan förlora sin ursprungliga lyster! Siden blir skrynkligt vid kontakt med vatten, och slipsar med inlägg kan filta sig. Rekommendation är alltså att aldrig vattentvätta en kvalitetsslips.

Läs också: Så väljer du rätt slips

Hur stryker du din slips bäst?

Slipsen gör mannen så innan du stryker din slips kan det vara värt att testa några saker för att få bort eventuella rynkor. Ett tips är att göra precis som du kan göra med kostymen att hänga upp den i badrummet när du duschar. Vattenångan kommer då att ta bort alla eventuella skevheter. Ett annat tips är att rulla ihop slipsen genom greppa den smala änden och sedan rulla slipsen runt handen. Låt den sedan ligga och vila över natten.

Om inget av ovanstående fungerar återstår strykning. Det går aldrig att stryka direkt på slipsen utan lägg bomullstyg emellan. Är slipsen av siden eller polyester välj en väldigt låg värme på strykjärnet. Ullslipsar eller bomullsslipsar klarar lite högre tempraturer. Stryk slipsen nerifrån och upp med framsidan mot strykbrädan. Vänd slipsen om det behövs och stryk även framsidan. Stryk dock alltid försiktigt och tryck aldrig strykjärnet mot enskilda ställen för länge. Häng sedan upp slipsen. Det är viktigt att inte ha några som helst fläckborttagningsmedel på slipsen när du stryker då dessa kan fastna på slipsen.

För att undvika att stryka och behöva riskera att slipsen förlorar sin glans tänk på att aldrig dra slipsknuten för hårt. En slips utsätts för de största påfrestningarna vid knytandet och speciellt vid öppnandet av knuten. Om detta utförs varsamt förlänger du slipsens liv och den bibehåller lättare sin ursprungliga form. Istället för att slita ut slipsen från skjortan viker du upp skjortkragen och lyfter därefter slipsen över huvudet. Naturligtvis skall en slips alltid knytas upp efter varje användning och hängas upp! Använd gärna en slipshängare, ett billigt sätt att förvara slipsen utan risk för skrynkling och förvara inte slipsen så den exponeras för onödigt solljus, det bleker slipsen.