Gördlar

Våra Gördlar är alla vävda i 100% siden och är justerbara så att de når runt de flesta midjor. Gördeln är ett brett bälte som sitter direkt över byxkanten. Den används oftast tillsamans med smoking för mer formella sammanhang. Förutom den klassiska svarta gördeln har vi dem även i flera andra färger som är populära bl.a. för bröllop. Matchande flugor och bröstnäsdukar finns för alla gördlar.

Läs mer

Artiklar 1-24 av 60

Sida
per sida

Artiklar 1-24 av 60

Sida
per sida
Även om den vanligtvis anses vara av indiskt ursprung, går gördeln faktiskt tillbaka till 1600-talets Persien. Det engelska ordet, cummerbund, kommer från de persiska och hindi orden kamarband. Det var den brittiska Rajs militärofficerare som först populariserade gördlar på 1850-talet efter att ha sett dem bäras av sepoys (indiska kolonialsoldater). Dess popularitet växte i början av 1900-talet bland överklasserna i New York City med tillkomsten av den amerikanska versionen av middagskostymen, smoking.

En gördel har fördelen att den täcker hela midjan och nedre mitten, vilket säkerställer en snyggare, strömlinjeformad look. En annan fördel är att den är slankande och kan också få en gentleman att se längre ut.

En gördel bärs vanligtvis som ett alternativ till en väst. Den ska alltid bäras med fluga, eftersom en slips vanligtvis ändå sträcker sig till midjan. Den ska vara av samma eller liknande tyg som flugan. Och, om den är veckad, ska vecken bäras uppåt eller nedåt? Svaret är uppåt. När allt kommer omkring kallas gördlar i vardagsspråk "smulfångare"!