SLIPSENS HISTORIA
Det råder delade meningar om slipsens ursprung. Som den tidigaste föregångaren brukar nämnas den s k Trajanuskolonnen i Rom från 200-talet efter Kristus. Den föreställer en romersk legionär bärande ett tygstycke runt halsen. Förmodligen användes den då både som skydd mot kylan och som näsduk.
Den moderna slipsens historia anses ha sitt ursprung i Frankrike. Men det är dock inte en fransk uppfinning, utan något som de kroatiska soldaterna under det trettioåriga kriget använde. Ordet kravatt, slipsens föregångare, härstammar från franskans la croate, vilket betyder ”kroat” och det syftar på de dekorativa dukar som de kroatiska Valleristerna bar knutna runt halsen under 30-åriga kriget. Den bars då för att man lätt skulle kunna identifieras. Kravatter av siden var förbehållna officerare, medan soldater fick nöja sig med kravatter av enklare material.
Kravatten spreds på 1600-talet via Frankrike till övriga Europa där den prydde adelsmän och välbärgade borgare. Den kroatiska ryttarhalsduken var högsta mode under den franska barocken. Den var ett långt vitt tygstycke som var gjord av fin bomull eller linne som på intrikata sätt knöts och virades runt halsen. Ibland var den dekorerad med bla. spets och var man lat kunde man köpa den färdigknuten.De mest förmögna bar under denna tid ett s k spetskrås som tecken på enorm rikedom och status. Exempelvis kostade det spetskrås som bars av den engelske kungen Karl II år 1660 motsvarande drygt 10 goda årslöner på den tiden!
Se också: Beställ slips från Sveriges största slipsbutik
Under 1700-talets så övertog rektangulära halsdukar i både svart och vitt benämningen kravatt och under 1800-talet började alla möjliga halsbindlar i alla möjliga olika färger också få samma epitet. Under seklets gång smalnade den av samtidigt som dess ändar förlängdes. Halsduken blev till en slips. Efter revolutionerna på 1800-talet började ett mer diskret och jämlikt mode att gälla.
De engelska klubb- och skolslipsarna är nära föregångare till dagens slipsar. Universitetet vid Oxford lät år 1880 beställa den första klubbslipsen. Detta anammades snabbt av andra klubbar och skolor i landet. Den mönstrade slipsen tillverkades dock först kring år 1900 i staden Macclesfield i nordöstra England. På 1920-talet blev prins Edward av Storbritannien en modeförebild. Han föredrog en avslappnad klädstil med mjuka skjortkragar och inte alltför hårt knutna slipsar. Slipsens popularitet växte snabbt och nu började den bäras av en växande brittisk medelklass som ett tecken på framgång och klasstillhörighet.
År 1924 fick den moderna slipsen sitt nuvarande utseende genom att Jesse Langsdorf i New York patenterade den metod genom vilken de allra flesta slipsar tillverkas än i dag, så även här på Tieroom. Det var också i denna veva som man började utveckla olika sätt att knyta slipsar. Efter Andra världskriget skulle slipsarna vara färgglada med fantasifulla mönster. Slipsen visade ägarens identitet.
I slutet av 1900-talet så kom den tyska schlipsen. Ordet schlips betyder “rockskört”, som också gett upphov till engelska “slip” med betydelsen remsa. År 1843 stavades ordet fortfarande med ett h i svenskan “shlips”, men ett tiotal år senare fick det stavningen vi har än idag. Schlipsen var en typ av kravatt som var långsmal och hade ökande bredd mot ändarna, ofta mest mot den ena. Den lades runt halsen och knöts framtill i knutar av varierande slag och komplexitet. Slipsen förekom och förekommer i olika material, men siden är det som är mest frekvent använt. Samtidigt som kavajkostymen tillsammans med dubbelvikt krage slog igenom på bred front gjorde också slipsen sitt segertåg.
När 50-talet kom med ungdomskulturen åkte slipsen ut. Istället var det t-shirt och läderpaj som gällde. Slipsen kom tillbaka tillfälligt under 60-talet tack vare Beatles, men dog snart igen när hippie-kulturen bredde ut sig. Mot slutet av 70-talet lyfte popikoner som Brian Ferry och David Bowie återigen fram slipsen. 80-talet innebar en massiv comeback för slipsen. Den bars av allt från pop- och rockstjärnor till finansyuppies. I början av 90-talet så var slipsen väldigt välanvänd och blev ett krav på många arbetsplatser. I och med IT boomen i slutet av 90- och i början av 2000-talet förlorade slipsen lite av sin status men har gjort en stark comeback de senaste åren. Nu bärs slipsen även av de unga trendiga, tidigare slipslösa personerna. De har tagit till sig slipsen på ett avslappnat och nonchalant sätt och använder slipsen till alla möjliga tillställningar.