MATCHA DIN SLIPS

Hur väljer du rätt slips?

Det skrivs oändligt mycket om mode, i pressen, på websidor och inte minst privata modebloggar. Det är ett intressant fenomen. Mode är ju faktiskt inte alltid synonymt med snyggt, smakfullt, elegant eller snyggt.Mode skall vara roligt och kan fungera som en inspirationskälla. Slappna av, det löser sig!

Till en början vill vi slå fast att allt är möjligt bara det ser bra ut! . Vem som helst kan följa trender. Det krävs sann stilkänsla för att göra något spännande av de gamla klassikerna. Vad som anses bra här är dock självfallet en fråga om personlig stilkänsla. Personlig stil är något som är oberoende av rådande trender och mode. Det är även oberoende av om du är trådsmal eller ett muskelberg. Det handlar istället om att hitta en stil som förstärker det du tycker är dina bästa sidor och hjälper dig att förmedla din personlighet. När du är "rätt klädd", så känner du dig helt enkelt bekväm oavsett vilken situation du befinner dig i. För dig som man är slipsen en av få möjligheter att dekorera dig själv och ändå vara stilfullt klädd. I slutändan det är ju ändå din egen stil som skall framhävas!

Att kombinera färg och mönster är långt ifrån en enkel uppgift. Hängivenhet känns viktigt, glöm inte att mode skall vara roligt! Det finns många riktlinjer och regler som kan vara till hjälp, men tyvärr även hämma kreativiteten.

När man väljer rätt slips till sin klädsel är det egentligen viktigare att matcha mönster än färger. Enfärgade skjortor passar bättre med mönstrade slipsar och vice versa. Allmänt kan sägas att de flesta slipsar passar till en enfärgad skjorta.

Några enkla riktlinjer för harmoni:
· Du kan ha en randig skjorta med en randig slips så länge ränderna inte är av samma bredd. Motsvarande kan sägas gälla för rutig slips och skjorta.
· Se till att minst en färg på slipsen matcher antingen kavajen, skjortan eller bältet och skorna.
· Undvik att bära en randig slips tillsammans med både en randig kavaj och en randig skjorta. Att matcha tre liknande mönster tillsammans är sällan en lyckad kombination.

Hur matchar du på bästa sätt din slips med en mönstrad kostym?

Har man kostymer och kavajer med mönster är enfärgade slipsar mycket praktiska. Många föredrar sådana som har lite struktur. Enklast när man ska välja en enfärgad slips är att utgå från mönstret som kavajen har. Till en grå kostym, som har ett diskret rutmönster i blått och rött, är i regel en enfärgad blå eller röd slips att rekommendera. Det är visserligen enkla kombinationer, men inte desto mindre tilltalande.Var man bör till en början har i alla fall två enfärgade slipsar i sin garderob.

Några randiga slipsar, eller regementsslipsar som de också kallas, måste man ha. En favorit är röd med svarta ränder. Den passar perfekt till ljusblå skjorta och kritstrecksrandig kostym. Men även till klubblazer och grå byxor gör den sig. På sikt kan det vara lagom att ha minst 10 stycken randiga slipsar att växla mellan.

Slipsar med andra mönster än ränder kräver mer fingertoppskänsla när det kommer till att kombinera dem med den övriga klädseln. Men samtidigt finns där mer utrymme för den egna personligheten att komma fram. De allra flesta mönstrade slipsar gör sig fint tillsammans med vit eller svart skjorta och mörk kostym

Hur matchar du på bästa sätt din slips med en enfärgad kostym?

Blå kostym En lugn grund med marinblå kavaj och bruna läderskor tillåter tongivande accessoarer. Lila är en mycket tacksam färg att kombinera. Passar lika bra till brunt och grått som blått. En blå slips passar även alltid ihop med en blå kostym, men den bör vara ljusare eller mörkare än själva kostymen. Silvergrå slips mot blått är mycket passande liksom elegant kontrasterande nyanser av gult, brunt eller rött. Det är dock viktigt att det är klara färger.

Grön kostym
Grön kostym är bäst matchad med brun slips. Gult kan ge en fräsch framtoning. Rött kan fungera, men var försiktig, vissa röda nyanser skär sig ordentligt i förhållande till grönt.

Grå eller svart kostym
Du kan använda nästan alla färger ihop med grå kostym (dock inte grått). Ett tips är att bära rena, klara färger, för att inte ge ett lite tråkigt intryck. Det bör också vara en klar kontrast mellan nyansen mellan slips och kostym. Ljus kostym kräver mörkare slips och vice versa.

Brun eller beige kostym
Brun kostym kräver starka färger då brunt är en väldigt mättad färg. Blått, grönt och djupt rött är att rekommendera.Beige kostym fungerar fint med samma färger fast en lite ljusare nyans.

Ton i ton
Att kombinera en komplett klädsel utifrån samma färg är ingen lätt uppgift utan att den tar allt fokus från ansiktet. Det viktigaste är att variera färgens nyans och dessutom välja olika material. Det skulle vara fullt möjligt att bära en lila slips till en lila tröja men det kan rekommenderas att ha en tröja med en diskret brun halskant av för att inte allt skall upplevas som en enda enhet. En slips i mörkblått kan vara en annan lösning.

Ska du ha svart eller vit slips på begravning?

En formell begravning med "mörk klädsel" innebär för de nära manliga släktingarna, fram till syskonbarn, att man bär vit slips och vit skjorta. Övriga manliga gäster bär svart slips.

Används vit slips, bara till begravning, är det ett stort "no-no" att ha en vit slips till vardags, till tex. en svart-vit skjorta?

Skulle man följa reglerna så går ju vit slips bort direkt om det inte gäller begravning men numera går det alldeles utmärkt att ha vit slips även utanför begravningar. Många ute på krogen ses med svart skjorta och vit slips, eller vice versa . Men fortfarande råder delade meningar i ämnet. Vissa tycker det är riktigt snyggt, medans andra inte riktigt håller med och anser att vit slips bara bör användas till begravning, och de anser att även om det ser snyggt ut så är associationerna alltför tydliga och det kan helt klart förstöra stämmingen. Men om slipsen kombineras med en randig skjorta bör väl kanske associationen minska lite. Sedan finns det ju olika modeller på slipsar. En tunnare vit slips ger inte lika starka ”begravingsvibbar” som en lite bredare. Och varför skall man blir tvingad från att avstå från riktigt snygga färger och kombinationer bara för att någon för länge sedan bestämt sig för att det ska associeras med begravningar och andra tråkigheter.