Vi på Tieroom får ibland frågor om hur man kan ha slips och fluga på ett mer informellt sätt, så att det känns bekvämare att ha på sig i vardagen. Här kommer några förslag på hur man kan tänka om man vill ha kvar sina slipsar och flugor i vardagslivet utan att det känns för stelt eller snobbigt.

Det är inte alldeles enkelt att skapa vardaglighet med slips och fluga - plaggen är ju stiliserade för att passa till just en skjorta och kavaj. Knuten synliggörs snyggt i trekanten som skapas av kragen och tillsammans med kavaj och kostym skapar det en välkomponerad enhet - det ser slickt och snyggt ut.

De renläriga

Många går till och med så långt som att säga att slips och fluga bär man till kavaj och kostym, punkt slut. Denna krets människors version av informellt blir väldigt småskalig, så att det knappt märks för det stora flertalet - t ex att ha ett kostymtyg som anses mer informellt, att ha en mönster eller materialkombination som "man egentligen inte har" etc. Ett snäpp mer informellt för dessa är kanske att dra en cardigan över sin skjorta och slips.

Egen stil

Vi på Tieroom är inte mycket för pekpinnar - tvärtom är vi intresserade av att höra om personlig stil och egna idéer. Och kom dock ihåg att det främst är hur du själv känner i de kläder du slutligen väljer som avgör om du ser avslappnad ut eller ej. Vad som funkar för en behöver inte funka för någon annan. Förslagen nedan kan säkert se onaturliga och stela ut på någon, men hur trendmysiga som helst på en annan. Så sträva alltid efter din egen stil! En pekpinne har vi dock: ha inte slips eller fluga direkt på halsen, till bara en tröja el motsvarande, någon form av skjorta/blus är att föredra enligt oss. Men är du både svag för slipsar och flugor och vill ha en lite mer informell, avslappnad klädstil finns det sätt att avdramatisera det strikta i slips- och fluganvändning.

Några tankeförslag

Här kommer några förslag för hur man kan tänka om man vill skapa en lite mer informell känsla, trots att man använder slips och fluga:

  • Kombinationer. En kavajjacka som kanske tillsammans med sin kostymbyxa skulle se väldigt uniformsaktig ut skulle lätt kunna få liv genom att välja en kontrasterande byxa. Hur mycket kontrast du ska våga dig på ligger allra mest i din person.
  • Materialval. Ull, linne och bomull är matt, medan siden är starkare i färgerna och har den där sidenglansen som så många är ute efter. Mattheten i sig känns mer vardaglig, mindre uniformslik. Linne är dessutom lite rufft, strävt i känslan, med synliga trådändar och är ofta aningen ojämn i färgen vilket känns lite skönt avslappnat. Råsiden har på samma sätt en ganska ruff framtoning (även om det är dyrt och hyperexklusivt).
  • Kavla upp. Du kan t ex kavla upp blus-/skjortärmarna och knyta slipsen lite löst, kanske ha översta knappen uppknäppt. Slarv (särskilt omedvetet) är ju en sorts markör för att man "inte bryr sig" så mycket, och att bry sig väldigt mycket om sitt utseende framstår sällan som avslappnat. 
  • Bröstnäsdukar. Att köra kavaj utan slips/fluga, men med bröstnäsduk är ett utmärkt sätt att inte tappa stilen någonting, men utan tveka blir stilen lite mer avslappnad.
  • Tröja över. Du kan ha en tröja över - i så fall är det en fördel om halsöppningen är lite större. Allmänt anses nog v-ringat som ett bra alternativ, och för tjejer kanske en liten urringning kan vara kul att ha med i spelet. Det handlar ju om att synliggöra slipsen och knuten. En stickad tröja eller top hjälper "hemmakänslan" en hel del.
  • Knuten i sig är en möjlighet att "informalisera" - botanisera bland olika roliga slipsknutar - det finns en uppsjö: Timglaset, Trinity, Merovingian för att bara nämna några. Låt Google göra jobbet ?
  • Stickat är i sig informellt, lite hemkänsla, även om det kan vara dödsschnajdigt i rätt kombo. Den raka nederdelen på en stickad slips - bob-tail - avdramatiserar, liksom de stickade maskorna. Våra stickade flugor är väldigt bulliga och gulliga och informella i känslan. Knyter man sin fluga själv, vilket en del anser att man ska göra som "sann" flugentusiast, så kan man ju välja hur finishen blir på knuten. Återigen, mindre "perfekt"=mer avslappnat.

Aurelio classic necktie, Arild pocket square
Våga

Det viktigaste för vem som helst tror/tycker vi på Tieroom är att våga testa, hitta sin egen stil. Inte många stilgurus skulle rekommendera fluga till skinnjacka, kanske inte vi heller, men - varför inte! Ingen dör av att du provar. Är du tjej, kör jeans och kjol, med lite uppknäppt blus och löst knuten slips, och dra en löst stickad poncho över. Låt inte andra sätta dina gränser. Låt gränserna vara det du känner dig bekväm med, det du själv tycker är fint, och akta dig för kommentarer som "det kan man inte..." eller "så gör man inte". Det är ju knappast de som gör som alla andra som hittar ny stil, utan de som vågar hitta sin egen stil som till slut kan skapa nya moden - so free your mind.

Skicka era bilder

Vi på Tieroom skulle bli inspirerade av att få se er kombos, både tjejer som gillar slips och fluga och killar. Snyggt, självklart, men gärna nytt, ovanligt. Så om ni både gillar att klädexperimentera och ta bilder, får du gärna skicka några till oss på Tieroom.

Lycka till