10

Den gula årstiden är snart här och vi på Tieroom vill så klart bidra till påskpyntet. Påskris, kycklingar och harar i all ära, men vi vill slå ett slag för slipskramade ägg – en klart underskattad och underutnyttjad dekoration så här i påsktider.

Vi har ju förmånen att umgås med hundratals härliga slipsmönster varje dag, så idén att överföra  våra sidensnyggingar till ägg låg inte så långt bort. Frågan var hur vi skulle göra - efter lite research och experimenterade ser du nedan vad vi landade i.

1

Recept på schnajdiga påskslipsägg:

 • Ägg
 • Slipsar el bröstnäsdukar i siden (funkar inte med bomull, ull el polyester)
 • Sax
 • Tunt bomullstyg (lätt tyg, ljust, helst vitt)
 • Snöre utan färg
 • En kastrull
 • Vatten och vitvinsvinäger (ca 1 del vinäger, 4 delar vatten= 0,6 dl vinäger för 3 l vatten)

Dessutom behöver du förmodligen...

 • Experimentlusta
 • Tålamod
 • Noggrannhet
 • En förlåtande attityd mot eventuella misslyckanden.

7

Att tänka på Vi märkte att det blir allra bäst med starka färger i det mörkare spektrat, gärna med tydliga, roliga mönster – färgerna blir långt ifrån lika starka på äggen som på sidenet, som om man använder för ljusa slipsar blir färgerna väldigt svaga. En tripp till Myrornas eller annan second hand-affär kan vara en schysst grej till det här projektet – dels blir det billigare, men framför allt kan man verkligen hitta roliga, färgstarka mönster på second hand. Flera av de där mönstren du kanske inte alltid skulle välja till gå-ut-kavajen kommer förmodligen bli superschnajdiga påskpyntägg.

Så här gör du

14

1.Slakta slipsen! Klipp det stora stygnet/stygnen på slipsens baksida och plocka ut mellanlägget, (materialet innanför sidenet som ger slipsen stöd, fall och önskad tjocklek och följsamhet). Bred sedan ut slipstyget så att det blir som en duk.

2.Måtta och klipp en lagom stor bit som precis täcker ägget och lämnar lite marginal att knyta i. När du kollat att det räcker kan du med fördel använda den biten som mall, så räcker tyget till fler ägg. Tänk dock på att ägg kan skilja sig ganska mycket i storlek – särskilt om det är glada, välmående ägg :)

3.Tätt intill! Se till att det är tygets “framsida” som är vänd in mot ägget. Sätt tyget så tätt det bara går mot ägget, och försök se till att det blir så få veck som möjligt. Var försiktig – ägg är ömtåliga och det är lätt hänt att man blir för hårdhänt när man anstränger sig för att få det tajt. Tätt och utan veck är dock den avgörande för en lyckad “mönsteröverföring” från slips till ägg.

2

4.Knyt ihop! När du har fått ihop ditt paket gäller det att knyta ihop paketet med snöret i toppen utan att sidenet tappar direktkontakten med ägget. Det här är en liten utmaning, så ta fram tålamodet och noggrannheten och gör gärna knytmomentet tillsammans med någon annan - då blir det ju roligare också. På de ställen där tyget släpper lite eller är veckat kommer färgerna att bli suddigare, lite som vattenfärger – och det är ju också rätt snyggt.

4

5.Ytterlagret. Måtta och klipp det tunna, ljusa bomullstyget i bitar som täcker äggpaketet – knyt även detta i toppen. det här lagret är också viktigt att få tight - ju tajtare desto närmare ägget stannar färgen.

5

6.Colour cooking. Lägg äggpaketen försiktigt i kastrullen, häll på vatten så det täcker äggen, tillsätt vinäger motsvarande en fjärdedel av vattenmängden (en femtedel av den totala vätskemängden). Koka upp och låt sen äggen koka i 20 minuter.

6

7.Färdigkokt. Plocka ut äggen ur kastrullen med en hålslev och låt dem självsvalna på en handduk eller hushållspapper. Inomhus tar avsvalningen 1-2 timmar. Det kanske känns trist att vänta så länge på att få se resultatet – vi försöker tänka på det som den underbara, mysiga väntan på att få öppna julklapparna. I dagens stressiga, otåliga samhälle kändes det rätt gött med lite ofrivillig väntan. Kanske svänga ihop en påsktoddy och överraskningsringa någon du inte pratat med på ett tag. Om du har svårt med tålamodet och det inte är för kallt ute kan du ju alltid lägga dem utomhus för snabbare svalningsprocess.

8

8.Paketöppning. Äntligen dags! Ta försiktigt av de båda tyglagren, med din förlåtande attityd till hands, och njut av dina skapelser. Kanske fick något ägg inte färg precis överallt, kanske blev något ljust, men det här är inte lätt  - förmodligen står du ändå med ett av de snyggaste påskägg du någonsin gjort i handen. Vad du än gör – tröstät inte äggen, inte ens om du gillar hårdkokt – 20 min är nog i mesta laget för även den mest hårdkokta äggälskare. Hoppas ni blir supernöjda med era skapelser. Vi blev nöjda med våra – lite extra kul blev det eftersom våra ägg är en försmak från den kommande sidenkollektionen. Hoppas ni får en avslappnande eller händelsrik påskvecka, vilket ni nu föredrar

9111213 Glad påsk önskar hela gänget på Tieroom