Oj, vad många olika bröstnäsdukar, slipsar och flugor det finns att välja på!

Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska kombinera dem med varandra. Ska näsduken ha samma färg som slipsen eller en helt annan? Och hur ska man tänka med skjortan och kavajen? Det är tillräckligt för att skapa en rejäl huvudvärk hos vem som helst. Man kan förstås köra ”äsch, det som är snyggt är snyggt”- varianten och helt enkelt gå på magkänsla. Det funkar fint (ibland). Men det finns några knep för att verkligen få till ”wow-faktorn”.

Samma färg – ajabaja

Det är lätt att tänka att slipsen eller flugan ska vara identisk med bröstnäsduken. Samma färg, samma mönster, samma material. Och visst blir det enkelt att matcha om man helt enkelt kör på en bröstnäsduk som är exakt samma som slipsen. Men det är faktiskt inte det bästa alternativet eftersom det ofta ger en uniformartad känsla och kan se ut som om du inte har tänkt till ordentligt. Det blir lätt lite platt och tråkigt och du utnyttjar inte accessoarernas fulla potential om du kombinerar dem på det sättet, så det är inget vi rekommenderar.

Enfärgat och mönstrat

Lite mönster är alltid kul! En mönstrad bröstnäsduk ger ett mer avslappnat intryck än en enfärgad. Den är dessutom enklare att matcha eftersom den har flera färger att utgå ifrån. Om du vill undvika en ”mönsterchock” och fortfarande hålla det stilrent är det smart att låta en mönstrad accessoar stå i fokus, medan resten är enfärgat. Till en enfärgad slips passar till exempel en mönstrad bröstnäsduk som innehåller slipsens färg och därigenom lyfter fram den. Och till en mönstrad slips är det i sin tur snyggt med en enfärgad bröstnäsduk vars färg återkommer i slipsen.

Kolla gärna in vår enfärgade kollektion Solid Spring. Där kan du hitta en produkt att kombinera med något fräsigt mönster.

Mönstrat och mönstrat

Ett lite mer vågat alternativ är att kombinera olika mönster. Det kan vara lite knepigt och till en början är det lättast att hålla sig till bara ett mönster som i föregående stycke. Men den vane slips-/flug-/näsduksanvändaren kan förstås utöka svårighetsgraden till två mönster (eller tre mönster och fler, men det är verkligen överkurs och får du till det så är vi imponerade! Bildbevis tas mer än gärna emot).

Om både slipsen/flugan och näsduken är mönstrade så är det bra att välja olika mönster. En randig slips passar till exempel ofta till en prickig eller paisley-mönstrad näsduk, en prickig slips passar till en blommig eller paisley-mönstrad näsduk och så vidare. Paisley-mönstrade näsdukar fungerar i allmänhet utmärkt i de allra flesta fallen, så det är ett säkert kort om du är osäker.

En annan ”gyllene regel” är att jobba med mönster i olika storlekar. Två mönster i samma storlek kan bli överväldigande och lite som en synvilla där man måste kisa mellan fingrarna för att kolla på dig utan att få ont i ögonen (något du nog vill undvika). Mönster i olika storlekar kompletterar varandra bra, utan att bli för mycket. Smala prickar och breda ränder är ett exempel på mönster som funkar bra ihop.

Att matcha accessoarerna med kavajen/skjortan

Ett vinnande koncept är när bröstnäsduken matchar skjortan. Det blir ofta ännu mer effektfullt än om den matchar slipsen eller flugan. En vit bröstnäsduk till en vit skjorta ser alltid bra ut – det är lättanvänt och ganska formellt och kan med fördel kombineras med en mörkblå blazer.

Slipsen får gärna ha samma färg som kavajen, alternativt en färg som smälter in och passar bra till den. Även här är det snyggt med enfärgat till en mönstrad kavaj och tvärtom. Om du vill ha exakt samma färg på slipsen som på kavajen kan det vara bra att köpa ett tygprov först, eller på annat sätt kontrollera att färgerna stämmer överens tillräckligt bra för att kunna uppfattas som samma färg. Om färgerna är för ”off” kan det se ut som om du har försökt att matcha dem, men misslyckats.

Så, nu hoppas vi att vi har hjälpt dig igenom matchningsdjungeln. Och om du fortfarande känner att du irrar runt, eller har en specifik matchningsfråga, får du gärna höra av dig till oss på [email protected] så ska vi göra vårt bästa för att lösa pusslet!