_DSC0022När Tieroom drog igång med slipsar för många år sedan fanns väl flugor i tankarna lite löst, men det var var först tre år senare som vi gjorde slag i saken och tog hem våra första flugor. Det har vi aldrig behövt ångra - det var bra drag från starten och det har bara fortsatt att öka. Ungefär samtidigt dök allt fler kändisar upp flugförsedda på röda mattor runt om i världen, George Clooney, Brad Pitt m fl, vilket knappast satt käppar i hjulet för spridningen. I dag säljer vi nästan lika många flugor som slipsar. Några mönster som alltid säljer bra, förutom helsvart, helvitt såklart är exempelvis Frej, Adonis, Bob, Hamilton och Mahatma. Vi är störtnöjda med flugflugan, formell och festlig klädsel behövde ett jämbördigt alternativ. Traditionen har inte gett killar så många valmöjligheter. Superkul tycker vi, och extra kul att så många flugbärare tycks sätta värde på att lära sig knyta själva, något som kan vara nog så trixigt i början.

Så för drygt ett år sedan fixade vi i ordning en film som visar hur man knyter en fluga - den har varit mycket uppskattad. Så nu finns det inga skäl att fega ur längre, det är bara att sätta igång och träna. Här hittar du träningsredskapen ? En sak att tänka på när man ska knyta själv är att se upp med "riviga händer". Detta gäller oavsett hur hög kvalitet man har. Med fluga över huvudtaget är det bra att antingen vara nyrakad eller ha 5-6 dagars-stubb, alt skägg. 1-2-dagarsstubb är vassast.

Både slipsen och flugan anses ha samma ursprung, nämligen ett tygstycke som användes av kroatiska legosoldater under 30-åriga kriget (1600-talets första hälft). Ibland hängde den, ibland användes den för att knyta ihop halsöppningen i skjortan - förmodligen användes den också i viss mån som näsduk.  Från dessa kroater (croates på franska) skapades ordet kravatt som sedan utvecklades till den moderna slipsen. Är du intresserad hittar du mer historik här.