BRÖSTNÄSDUKEN SOM HERRACCESSOAR
Slipsar må dominera bland mannens accessoare men bröstnäsduken är på väg att komma ikapp, inte minst i Sverige. Så, vad är en bröstnäsduk? En fyrkantig bit tyg som viks och bärs i kavajens bröstficka så den sticker ut en del. Den används ofta som komplement till en fluga eller slips. Nuförtiden används den också mer och mer bara för sig själv tillsammans med en stilig skjorta och kavaj allteftersom klädkoder för arbetsliv och fest blir mindre formella. Så varför ska du bära en? Jo, då en väl vald bröstnäsduk signalerar stil och att du är mån om detaljer. De ger intryck av elegans och sofistikation. De kan ge liv till en gammal slips eller få en vardaglig kostym magiskt förvandlas till något kul och modemässigt.
KÖPA BRÖSTNÄSDUKAR HOS TIEROOM
Tieroom har ett enormt utbud av bröstnäsdukar med utmärkt kvalitet till överkomliga priser. De flesta av våra designs för bröstnäsdukarna är tillgängliga som slipsar och bröstnäsdukar med. Det är egentligen bara vårt premiummärke, tillverkat i Como i norra Italien där vi har speciella designs för enbart bröstnäsdukar. Vårt smidiga produktfilter hjälper dig hitta rätt i det stora utbudet där de flesta börjar med att fokusera på en färg eller ett mönster, t.ex. röda, blåa, rosa, gröna, vita, svarta eller gula bröstnäsdukar eller enfärgade, randiga, prickiga eller blommiga bröstnäsdukar. Är man inställd på ett specifikt material hittar du val för siden, ull, bomull eller linne. Letar du efter något billigare material, t.ex. polyester, så är du tyvärr i fel butik. Tillsammans med fantastisk kundtjänst, snabba leveranser och enkla returer är det upplagt för smidig bröstnäsdukeshopping hos Tieroom.
BRÖSTNÄSDUKAR - HUR DU ANVÄNDER DEM
Det finns inte så många rätt eller fel även om vissa modenördar försöker övertyga dig om motsatsen. Men, klart det finns priciper att hålla på och vissa saker man bör undvika för att inte hamna helt fel ute. Här är några:
- Att använda samma design för bröstnäsduken som den man har på slipsen eller flugan anses av många vara ett stort fel, framförallt de i modebranschen. Vi rekommenderar att man koordinerar snarar än matchar rakt av. Ha bröstnäsduken som ett komplement till och inte en förlängning av slipsen/flugan. Bland vanligt folk är det dock vanligt och även uppskattat att ha identisk design, inte minst vid bröllop. Så kör på det om du vill!
- När du väljer design är en enkel lösning att ha antigen flugan/slipsen eller bröstnäsduken mönstrad och den andra enfärgad.
- Ta alltid hänsyn till hela din outfit när du väljer accessoar - kostym, skjorta, skor, slips/fluga OCH bröstnäsduken.
- Bröstnäsduken bör fylla ut hela bredden av bröstfickan den är placerad i.
- Om du verkligen inte kan komma på vilken näsduk du ska ha eller känner dig osäker på hur det ska matchas kan du skippa ambitösa planer och köra på en enkel enfärgad brösnäsduk i vitt, eller en annan helt ensam färg. Det funkar nästan alltid, sålänge du inte har samma färg på slipsen/flugan.
ÄR EN BRÖSTNÄSDUK EN NÄSDSUK?
Näsdukar används som bekant till att snyta näsan, torkar tårar eller ta hand om nått spill. Det betyder inte att näsduken behöver vara ett fult paket pappersbitar utan kan vara en fin bomullsvariant. Den ska dock inte synas för andra utan hållas gömd i någon innerficka. Det vi kallar bröstnäsduk är enbart en estetisk produkt och ska inte komma nära vatten eller annat smuts. Bröstnäsduken är också mer välgjord än en bomullsnäsduk, t.ex. med rullade kanter.
Det finns många teorier om hur näsduken kom till och utvecklades. Man har historiska källor om användning under antiken av adeln. Initial användning var mer funktionell och praktiskt. I Egypten kom det att bli ett tecken av rikedom om man bar med sig dukar av rött linne. Grekerna använde vitt linne, liknande dagens näsdukar. Kejsaren av rom släppte en tygbit liknande näsduk för att starta gladiatorspel. Katolska präster hade en vit näsduk på vänstra armen för att signalera stark tro och under medeltiden hade man också vita näsdukar för att signlarea tro men då över huvudet. Sen är frågan vad som är en näsduk, tygbitar har uppenbarligen använts sen den dagen människan började skyla sig.
Engelska kungen under trettonhundratalet, Rikard III, har av vissa fått stå som uppfinnare av bröstnäsduken som modeaccessoar. Uppfinnare kanske är att ta i men tidig var han iallafall. Med intåget av sällsynta material (speciellt siden), avancerade broderier, mönster och färger blev bröstnäsduken väldigt populär hos överklassen i Europa för att visa upp välstånd och status. Dessa fina bröstnäsdukar gavs ofta som presenter till adel och kungligheter. Det finaste sidenet under femtonhundratalet kom från Italien och Catherine de Medici tog de finaste sidenkreationerna till Frankrike där de gav bröstnäsduksmodet en boost.
BRÖSTNÄSDUKENS HISTORIK I NUTID
Under artonhundratalet belv den tvådelade kostymen grundpelaren i manligt mode. Därmed ville också den finare mannen hålla sin fina näsduk borta från vardagsprylar han har i fickorna. Näsduken förflyttade sig då gradvis till sin nutida mer framträdande roll i bröstfickan och, voila, heter sen dess bröstnäsduk. Man kan därmed argumentera för att det är bröstnäsdukens historia egentligen börjar. Bröstnäsdukens popularitet fortsatte sedan växa ända in i tvåtusentalet. Nya sätt att vika den bidrog än mer tills dess synlighet och flärd.
Den funktionella sidan hos tygnäsdukar som snytverktyg var redan på upphällningen men efter lanseringen av engångspappersnäsdukar från t.ex. Kleenex så är det väldigt få som fortfarande använder tyg. Bröstnäsduksbärande filmstjärnor som Fred Astaire, James Cagney och Cary Grant bidrog till att bröstnäsduken blev än mer populär. Senare, under slutet på nittonhundratalet tappade den lite momentum allteftersom många arbetsplatser införde mer avslappnade klädkoder. Under tvåtusentalet har dock många hittat tillbaks till ett stiligare mode och därmed även bröstnäsduken.
Sammanfattningsvis får man säga att denna stiliga tygbit har gått igenom en spektakulär transformation. Från snorhållare, symbolisk huvudbonad och allmänt städredskap till en symbol för stil och finess.