Sammet

Sammet

Slipsar, flugor och bröstnäsdukar i sammet

Läs mer

Artiklar 1-24 av 59

Sida
per sida

Artiklar 1-24 av 59

Sida
per sida

Sammet är ett mjukt material med lång historia, enligt vissa mer än 2000 år. Användning i kungliga och religiösa dräkter har bidragit till materialets långvariga popularitet. Sammetens gyllene era var under den italienska renässansen i städer som Venedig, Florens och Milano. Den komplicerade tillverkningsmetoden gjorde att sammet var en lyx endast tillgänglig för de allra mest välbärgade. Och trots att sammet i dag är både enklare och billigare att tillverka är associationen till lyx, makt och kunglighet fortfarande stark!

Sammet vävs och är stumt och ska inte förväxlas med velour (krossad sammet) som stickas och har stretch. Ordet syftar snarare på strukturen än materialet - sammet kan vävas både av siden, bomull och polyester. Tierooms sammet är tillverkad av bomull, vilket också är den vanligaste sammetstypen inom mode. Många kallar till och med bomullssammet 'riktig sammet'.

Detta sensuella, underbara material har haft många popularitetstoppar, på senare år på 1970-, 1990- och 2010-talen, och har alltid skapat en touch av glamour och lyx. Lägg till lite Tieroomsammet när det är dags för uppklätt så är du redo för vilket högtidligt tillfälle som helst!